Connectem-nos al nostre cos

Quan podem dir que som conscients del nostre cos? En el nostre dia a dia, poques vegades ens adonem de la seva existència. Estem tan focalitzats en la nostra ment i els nostres pensaments, que si no es quan ens fa mal, tenim agulletes o en la sexualitat, pocs cops en parem a sentir els moviments que fem i a escoltar el cos. I no és aquest part absolutament fonamental i indissoluble de nosaltres?

La connexió amb el cos es treballa molt en les cultures orientals, però no en la nostra, on el cos és molts cops exigit en excés per les modes o tendències imposades per la societat, criticat per la seva forma, sense tenir en compte que és el nostre gran tresor, que ens permet moure’ns, assolir reptes, gaudir.

El nostre cos és un fiable termòmetre emocional, que ens indica con ens sentim davant un conflicte, una situació o una persona.  A banda, ens pot ajudar a connectar-nos amb el present, amb l’aquí i el ara, i proporcionar-nos benestar, tant físic com emocional.

Com podem aprendre a connectar-nos (o re-connectar-nos) amb el nostre cos? Quines disciplines o tècniques poden ajudar a tornar-nos a sentir “en cos i ànima”?

Meditació 
A través de la consciència de la respiració (sí, aquest acte reflex que fem 24 hores al dia inconscientment i que ens permet estar vius) i de visualitzacions, la meditació ens permet connectar-nos amb el cos i el present, amb uns beneficis indiscutibles tant per a la nostra salut física com espiritual.

Està comprovat científicament que la meditació ens proporciona major consciència i creativitat, estimula i reforça les zones del cervell assignades a la felicitat i l’alegria, augmenta el quocient intel·lectual i estimula el sistema immunològic, entre molts altres avantatges.

Gimnàstica conscient
Les gimnàstiques conscients (no només enfocades a perdre calories i greix) a través de nombroses disciplines diverses con ara el ioga o el tai-txí, ens permeten retrobar la flexibilitat, la mobilitat natural, ampliar la respiració, millorar l’atenció, trobar calma, relaxació i harmonia, i confiar en les nostres sensacions.

Ball
El ball també pot ajudar a la connexió amb el nostre cos, i en el cas de balls en parella, a connectar-nos també amb altre. La connexió amb el cos a través del ball ha estat treballada per terapeutes com la Gabrielle Roth, una ballarina que va crear una tècnica anomenada “5 Ritmes” per alliberar els seus alumnes (joves i vells) de les seves ments i els límits auto-imposats.

Massatges 
Els massatges alliberen tensions musculars, però certs tipus de massatge, més holístics, busquen també la consciència corporal per ser reparadors a tots els nivells: físic, mental i espiritual.

El massatge Californià Esalen, per exemple, pretén unir cos i ànima en un treball profund, una mena de ball entre terapeuta i client. Un ball que se centra també en els cinc ritmes de Gabrielle Roth, o cinc energies: la fluïdesa (l’energia femenina, receptiva, les corbes, allò envoltant) , el sttacato (l’energia masculina, la direcció, la definició), el caos (el descontrol, el deixar-se portar), lo líric (allò més efímer, allò lleuger) i la quietud (el silenci, la presencia, la calma i meditació).

Estima i escolta el teu cos
En definitiva, connectant-nos al nostre cos a través d’aquestes o d’altres tècniques ens connectarem a nosaltres mateixos. Recordem que el cos ens parla d’allò que no va bé en la nostra vida. Aprendre a valorar-lo, a respectar-lo i escoltar-lo ens ajudarà a dirigir la nostra atenció cap a canvis necessaris per a la nostra salut i el nostre benestar.

Sentir el cos, conèixer-lo, moure’l i deixar-lo expressar de diferents maneres fa que l’alliberem de cuirasses que el limiten i encaixonen, i que aprenguem a estimar-nos més, a estimar-lo i a cuidar-lo d’una manera responsable.

Deixa un comentari